vineri, 24 august 2012

Cozonac Beigli cu nucă sau mac


1 kg făină
200 gr. unt
180 gr. untură
80 gr. zahăr pudră
200 ml lapte
10 gr. drojdie
1 ou
1 praf de sare

Făina se freacă cu untul, untura şi cu zahărul pudră. Se adaugă treptat laptele în care s-a dizolvat cubuleţul de drojdie. Se adaugă 1 ou şi un praf de sare.
Se frământă bine, după care se ţine la rece cel puţin 3 ore.
Se împarte aluatul în 6 bucăţi. Fiecare bucată se întinde subţire, se unge cu umplutură, se rulează şi se pune în tava unsă în prealabil cu ulei. Cozonacul se unge cu gălbenuş de ou şi se lasă la loc cald circa 30 minute.
Se unge din nou cu gălbenuş de ou şi se lasă iar la loc răcoros până se usucă oul pe aluat.
Se coace la cuptor, la foc potrivit circa 35-40 minute.

Umplutura cu mac,
400 gr. mac
200 ml. apă
320 gr. zahăr pudră
3 linguri miere
coaja de la o lamâie
80 gr. stafide
un praf de scorţişoară
căteva cuişoare (după gust)

Macul măcinat se opăreşte întrun sirop făcut din 200 ml apă şi 320 gr- zahăr pudră. Se adaugă 3 linguri de miere, cuişoare măcinate, coaja de la o lămâie, stafidele şi scorţişoara.

Umplutura cu nucă
            200 ml lapte
220 gr. zahăr pudră
400 gr. nuci măcinate
1 lingură miere
un praf de scorţişoară
coaja de la o lamâie
80 gr. stafide
40 gr. pesmet de pişcoturi

Se fierb 200 ml lapte împreună cu zahaărul pudră, care se toarnă peste nucile măcinate.Se adaugă 1 lingură de miere, scorţişoara, coaja de la o lamâie. Se pudrează la sfârşit cu 40 gr. pesmet de pişcoturi şi se adaugă stafidele.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu